Mitä ottaa huomioon muuttaessa opiskelupaikkakunnalle?

Muuttaminen on aina jännittävä, mutta usein myös stressiä aiheuttava elämänmuutos. Vaikka syynä olisikin iloinen asia (esimerkiksi opiskelemaan pääseminen!) voi mieltä painaa uuden kotikaupungin tuomat haasteet ja asunnon löytäminen. Haluankin tuoda esiin vinkkejä ja asioita, jotka itselläni helpottivat asunnon löytämistä ja jotka lievittivät stressiä asuntoa etsiessäni.

Ensiksi kannattaa kysyä itseltään: mitkä ovat asioita, joista en tingi? Tämä on tärkeä kysymys, jonka avulla saat rajattua hakemasi asunnot paljon pienempään lukumäärään. Itselleni tällaisia asioita olivat muun muassa sijainti, sekä pyykinpesukoneen liitäntä. Kaksi pientä asiaa, mutta ne itsessään jo karsivat asuntoja, joita minun kannatti edes katsoa. On myös täysin hyväksyttävää pitää omista ehdoistaan kiinni, sillä harva haluaa muuttaa kesken opintojen. Minulla oli ajatus, että haluan muuttaa asuntoon, jossa asun seuraavat 4-5 vuotta. Katsoin myös yleisesti hintatasoa Jyväskylässä ja selvitin, onko kävelymatkan päässä minulle tärkeät paikat: koulu, kuntosali, lenkkipolut, ruokakauppa ja matkakeskus. Toki voisin kulkea bussilla, mutta olen tottunut, että voin kävellä helposti paikasta A paikkaan B. Tiesin myös, että aion olla osan viikonlopuista Orimattilassa, joten halusin katsoa, onko matkakeskus tarpeeksi lähellä, että jaksan kylminä talvipäivinäkin kävellä sinne.

Muuttomiehet pääsivät pelaamaan Tetristä tavaroideni kanssa

Kun aloin rajaamaan asuntoja sijainnin, hinnan ja pesukoneliitännän mukaan, aloin huomaamaan huoneistoissa sellaisia asioita, joiden kanssa voisi olla vaikea elää. Yksi sellainen oli mikron puute. Tai lähinnä se, että uuni ja mikro oli yhdistetty ja varsinaiselle perinteiselle mikroaaltouunille ei ollut paikkaa asunnossa. Myös keittiötasoja tuntui olevan hyvin vähän missään yksiössä. Myönnettäköön, että minunkaan asunnossa ei ole ruhtinaallisesti kokkaustilaa, mutta jos tasoille ei mahdu edes kahvinkeitintä, niin se ei ole minulle oikea opiskelijakämppä (koska kahvia tulee varmasti kulumaan…). Toinen asia, jota en osannut edes ajatella oli se, että kaikissa asunnoissa ei ole erikseen jääkaappia ja pakastinta. Osassa on siis jääkaapissa pakastinlokero. Olin unohtanut tällaisen asian, sillä minulla on viimeksi ollut vastaava tilanne ensimmäisessä yksiössäni vuonna 2015 ja sen jälkeen olen aina saanut nauttia erillisestä jääkaapista ja pakastimesta, mutta asuntoja selatessani huomasin, että kyseistä luksusta ei ole kaikissa huoneistoissa. Pieni juttu, mutta opiskelijana saattaa useasti hamstrata ruokaa, niin on hyvä, että pakastimeen mahtuu muutakin, kuin yksi punalaputettu leipäpussi.

Toinen asia, jota kannattaa miettiä asuntoa etsiessä on se, että mistä asioista on valmis luopumaan. Harva löytää täydellistä asuntoa ja jotkut asiat ovat mahdottomia saada samassa paketissa. Monessa tapauksessa tällaisia asioita saattaa olla lattialämmitys, joka ei välttämättä ole ensisijainen asia asuntoa etsiessä, mutta joka olisi kiva lisä, etenkin talvipakkasilla. Toinen esimerkki on parveke. Olisin mielelläni muuttanut asuntoon, jossa on parveke, mutta se oli asia, joka ei ollut välttämättömyys minulle. Myöskään kaikki huonekalut joita on suunnitellut laittavansa asuntoon eivät välttämättä mahdu ja silloin joutuu tekemään kompromisseja sisustuksen tai sijoittelun suhteen. Minulle tällainen asia on työpöytä. Olen aina halunnut työpöydän ja työpisteen, jossa tehdä koulutehtäviä. Valitettavasti muun muassa sähköpiano vie sen verran tilaa, että olen punninnut pianon olevan kuitenkin opintojeni kannalta huomattavasti tärkeämpi minulle. Sen takia katsoin onko asuntoni lähellä kirjastoa, jonne voin mennä opiskelemaan rauhassa, jos tuntuu, että tarvitsen oman työskentelytilan. Kaikki asiat ovat varmasti ratkaistavissa jollakin tavalla, jos on valmis tekemään kompromisseja tai muuttamaan suunnitelmiaan hieman erilaiseen suuntaan. Tiskikoneesta olin teoriassa valmis luopumaan, mutta onnekseni asunnosta johon päädyin muuttamaan löytyy tiskikone. Voi olla, että käsin tiskaaminen olisi alkanut tympimään jossain vaiheessa ja olisin katunut sitä, etten valinnut sellaista asuntoa, jossa on tiskikone.

Kun olin rajannut vaihtoehtoni kolmeen asuntoon, lähetin perheeni Whatsapp-ryhmään linkit asunnoista ja kysyin heidän mielipidettään, sekä kysyin erikseen poikaystäväni mielipiteen. Tämä on mielestäni tärkeä asia, sillä muut ihmiset kiinnittävät huomiota erilaisiin asioihin ja saatat saada uusia näkökulmia tai ajatuksia asunnoista ja lopullinen valinta saattaa syntyä helpommin. Olin jo laittanut kyselyä kahdesta asunnosta, kun nykyinen asuntoni tuli vastaan netissä ja rakastuin siihen heti kuvien perusteella. Asunto oli hieman kalliimpi, kuin kaksi muuta asuntoa, mutta huomattavasti uudempi ja enemmän minun tyylisempi. Ajattelin myös, että jos laitan muutaman kympin lisää vuokraan ja saan viihtyisämmän asunnon koko opintojeni ajaksi, se on sen arvoista. Soitin numeroon, joka näkyi asuntoilmoituksessa ja sovimme asuntonäytön videopuhelun välityksellä. Suosittelen itse henkilökohtaisesti aina paikan päälle menemistä, jotta näkee millainen taloyhtiö on ja minkälainen asuinalue on, mutta jos se ei ole mahdollista, kuten minun tapauksessani, niin videonkin välityksellä saa jonkinlaisen käsityksen asunnosta, eikä tarvitse vuokrata ns. ”sikaa säkissä”. On myös hyvä, jos saat jonkun mukaan asuntonäyttöön. Vaikka asuntonäyttö oli videon välityksellä, niin poikaystäväni istui vieressäni ja katsoi, kun asuntoa esiteltiin, sillä hänet olisin ottanut mukaan myös paikan päällä olevaan asuntonäyttöön. Hän kiinnittää huomiota aina sellaisiin asioihin, joita itse en edes huomaa.

Päätös vuokraamisesta syntyi nopeasti ja nopean toimintani ansiosta sain myös asunnon heti. Avaimet kävin hakemassa äitini kanssa Jyväskylästä ja samalla kävimme katsomassa huoneiston. Se oli juuri sellainen kuin kuvissa ja olin tyytyväinen valintaani. Samalla kävelimme tulevan koulureittini ja tutkimme koulun ympärillä olevat alueet. Kävelimme myös keskustaan ja kävimme syömässä. Tuntui heti siltä, että olin tehnyt oikean valinnan opiskelukaupungin suhteen.

Kävimme äitini kanssa Jyväskylän Vennissä syömässä <3

Viime viikonloppuna teimme muuton yhdessä poikaystäväni ja hänen pikkuveljensä kanssa. J:n isä oli neuvotellut diilin pakettiauton vuokraamisesta ja pääsin mielestäni halvalla pakettiauton vuokran ja polttoainekustannusten suhteen. Kaikista kallein osuus taisikin olla muuttomiesten eväiden maksaminen Taco Bellistä. Olen iloinen, että muutto sujui yllättävän kivuttomasti ja asunto alkoi heti näyttämään kodilta. Myös huonekaluni mahtuivat asuntoon, kuin se olisi tehty niitä varten. En malta odottaa, että pääsen esittelemään uuden opiskelija-asuntoni täällä blogissa!

Muuttajan muistilista:

 1. 1. Osta heti siivoustarvikkeet asuntoon. Vaikka asunto olisikin siistissä kunnossa edellisen asukkaan jäljiltä, itselläni on ainakin pakottava tarve pestä kaikki tasot ja kaapit uudelleen, ennen kuin laitan omat tavarani paikoilleen.
 2. 2. Muista ottaa kotivakuutus hyvissä ajoin. Asunto on heti vastuullasi, kun vuokrasopimuksesi alkaa, joten vaikka et muuttaisi heti asuntoon, on kotivakuutuksen oltava voimassa vuokrasopimuksen ensimmäisestä päivästä alkaen.
 3. 3. Muista sähkösopimus ennen muuttoa! Sain tästä karvaan opetuksen itse. Olin täysin unohtanut sähkösopimuksen hankinnan. Muutto oli lauantaina ja perjantaina soitin paniikissa sähköyhtiön asiakaspalveluun tehdäkseni sähkösopimuksen. Asiakaspalvelussa oltiin ystävällisiä ja sain tehtyä sopimuksen, mutta jouduin maksamaan sähkön jakelijalle pikakytkennästä 50€. Hinta riippuu aina siitä, kuka vastaa kaupunkisi sähkön jakelusta. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja sain sähköt muuttoa varten, emmekä joutuneet muuttamaan pimeässä.
 4. 4. Vertaile muuttofirmojen ja pakettiautojen vuokrien hintoja. Jos lähipiiristäsi löytyy hyväsydämisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita muuttamaan ruokapalkalla (kuten poikaystäväni ja hänen pikkuveljensä), on varmasti edullisempaa vuokrata pakettiauto ja muuttaa itse. Pakettiauto kannattaa vuokrata hyvissä ajoin, sillä etenkin koulujen alkaessa isot pakettiautot ovat kortilla, sillä monet muuttavat samoihin aikoihin.
 5. 5. Kysele muuttolaatikoita perheeltä, sukulaisilta tai kaupoista. Monilla yrityksillä tulee tuotteet isoissa pahvilaatikoissa, jotka menisivät muuten roskiin. Hyödynnä siis tilaisuus ja säästä samalla myös luontoa!
 6. 6. Kääri astiat vaatteisiin. Meille ei tule ollenkaan mainoksia tai sanomalehtiä, joten käärin astiat vaatteisiini. Samalla tulee pakattua vaatteet ja astiat yhdellä kertaa ja tämäkin tapa säästää luontoa.
 7. 7. Muista ottaa uuteen asuntoon mukaan vessapaperia, saippuaa ja pyyhkeitä. Jouduimme jäämään yöksi Jyväskylään, joten muuttomiehet halusivat kantamisen jälkeen käydä suihkussa ja pestä hiet pois, joten olin pakannut mukaan myös isoja pyyhkeitä käsipyyhkeiden lisäksi.
 8. 8. Muista ottaa työkalut mukaan, jotta saat kasattua huonekaluja ja kiinnitettyä esimerkiksi pesukoneen paikoilleen. Tästä(kin) sain karvaan opetuksen, sillä olimme kokonaan unohtaneet ottaa työkalut mukaan.
 9. 9. Kannattaa katsoa millaisella liitännällä valaisimet tulevat asuntoon ja ottaa siihen sopivat työkalut mukaan.
 10. 10. Muista putsata jääkaappi ja pakastin ja laittaa ne päälle.
 11. 11. Muista tehdä osoitteenmuutos digi- ja väestövirastolle sekä postille.
 12. 12. Katso onko asunnossa jotain vikoja tai puutteita ja kuvaa ne heti muuttaessasi asuntoon ja ilmoita niistä vuokranantajalle. Muutoin saatat itse joutua korvaamaan vahingot, joita et ole tehnyt.
 13. 13. Muista tehdä muuttoilmoitus myös taloyhtiölle, jos taloyhtiössäsi on sellainen käytäntö.

Toivottavasti muuttajan muistilistasta on Sinulle joskus apua ja vältyt tekemiltäni virheiltä. Enää tämä viikko ja ensi viikolla alkaakin jo koulu ja samalla matkani musiikkipedagogiksi <3

-Lauluope Nella

Happiness doesn’t have just one address.

Comments

 1. Kogosama says:

  Muuttaminen on niin raskasta…miksi ihmisellä on niin paljon tavaraa? x)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *