Kuningaspytonin terraario

Mainitsin yhdessä aiemmista kirjoituksistani, kuinka Lumi sai joululahjaksi uuden terraarion ja lupasin silloin kirjoittaa aiheesta myöhemmin.  Nyt kun tämän viikon koulukiireet ovat jokseenkin helpottaneet, niin ajattelin, että tämä voisi olla sopiva hetki toteuttaa lupaukseni. Päätimme J:n kanssa joulukuussa, että Lumi tarvitsisi uuden terraarion, sillä Lumi kasvoi todella nopeaa vauhtia ja hänen vanha terraarionsa alkoi käydä pieneksi. Ennen joulua J oli käymässä luonani Jyväskylässä ja satuimme ohimennen huomaamaan Faunattaressa loppuunmyynnin. Varmistimme vielä myyjältä, että olimme ymmärtäneet oikein, että kaikki terraariotarvikkeetkin olivat 60% alennuksessa. Nappasimme heti mukaamme kaksi isoa säkillistä pohjamateriaalia Lumin terraarioon, sekä uuden piilon ja juoma-astian, sillä Lumin sen hetkiset tarvikkeet olivat myös jääneet pieniksi. Joulun välipäivinä ryhdyimme tuumasta toimeen ja suuntasimme Bauhausiin ostamaan pöytätarvikkeita, jotta saisimme Lumin terraariolle sopivan aluspöydän. Emme olleet löytäneet mistään juuri sen kokoista pöytää jota etsimme, joten J päätti, että hän tekee sellaisen itse. Ostimme pöytää varten paksut metalliset pöydänjalat sekä akaasiapuulevyn, jonka Bauhausin leikkauspalvelu leikkasi sopivan mittaiseksi. 

Tästä aloitettiin.
Tausta ja maa-aines saatu paikoilleen.

J oli tilannut jo joulukuun alussa Lumille lukollisen terraarion (120x45x60cm) ReptileManiacsilta ja samalla hän oli tilannut heiltä uuden ja isomman lämpömaton (59x28cm), desinfiointiainetta terraarion puhdistukseen, piilon terraarion kylmälle puolelle, maa-ainesta (koska emme olleet vielä silloin tienneet Faunattaren loppuunmyynnistä) sekä kookoskuidusta valmistetun taustan terraarion takaseinälle. Samana päivänä, kun aloimme laittaa terraariota valmiiksi Lumille, kävimme ostamassa Plantagenista viherkasveja terraarioon, sillä halusimme, että terraariossa olisi eläviä kasveja tekokasvien lisäksi. Päädyimme ostamaan terraarioon kaksi saniaista, aloen, verililjapuun, neulavehkan ja limoviikunan.

Uudet tarvikkeet ja kasvit lisätty terraarioon.
Tältä kasvit näyttivät ensin….

Jätimme Lumin vanhasta terraariosta puunrungon, jonka sisällä Lumi yleensä odottaa ruokaa, puisen oksan, jota pitkin Lumi on tykännyt kiipeillä, sekä keraamisen koristeen. Tekokasvit halusimme myös pitää vanhasta terraariosta, sekä yhden puunpalan, joka oli toiminut koristeena Lumin terraariossa. Terraarion takaseinää varten hankimme Finfoamia K-Raudasta, johon liimasimme kuumaliimalla kiinni kookoskuidun. Lumin vanhan juoma-astian ja piilon myimme tammikuussa yhdessä vanhan terraarion, taustan ja lämpömaton kanssa, jotka olivat kaikki luonnollisesti desinfioitu ennen myyntiä.

Edellisestä kerrasta viisastuneina laitoimme terraarion valmiiksi ennen kuin muutimme Lumin uuteen kotiinsa, sillä näin pystyimme varmistamaan, että saamme terraarioon oikean kosteuden ja lämpötilan. Lumin uusi vesiastia ja piilo olivat täysin samannäköiset kuin hänen edelliset, kokoa isompana vain, joten Lumi meni hyvin tottuneesti uuteen majaansa heti kun pääsi terraarioon. Hän myös uteliaana luonteena tutki heti paikkoja ja kävi haistelemassa uudet ja vanhat tuoksut terraariossa.

Nyt viimeksi, kun olin käymässä Orimattilassa, putsasimme Lumin terraarion ensimmäistä kertaa uuden vuoden jälkeen ja sen lisäksi desinfioimme kaikki esineet ja tekokasvit Lumin terraariosta. Saniaiset ovat kuolleet, mutta kaikki muut kasvit voivat hyvin ja etenkin neulavehka on ruvennut rehottamaan. Muutama päivä sitten J laittoi minulle kuvan, kun Lumi oli käynyt luomassa nahkansa kylmän puolen majassa. Se tekee minut aina iloiseksi, kun kuulen tai näen, että Lumi on liikkunut terraariossaan ja käyttänyt eri piiloja, joita olemme hänelle hankkineet. Olimme varautuneet siihen, että kaikki kasvit saattaisivat kuolla terraariossa, jos Lumi runtelisi niitä, mutta onneksemme Lumi on jättänyt kasvit aika hyvin rauhaan. Hän tykkää kietoutua limoviikunan ympärille joskus, joten puu on tiputtanut keskeltä kaikki lehdet, mutta puskee aina uusia lehtiä latvaan. Olemme kuitenkin todenneet, että kaikki kasvit ovat Lumin ehdoilla terraariossa ja meillä ei ole siihen päätäntävaltaa, mitkä kasvit selviävät Lumin asumuksessa. J osti myös Amazonista kasvivalon terraarioon, joka on ajastettu sammumaan samaan aikaan kuin Lumin lämpölamppu, joten se voi olla myös osasyynä siihen, että kasvit voivat hyvin. Automaattisumutinta emme ole käyttäneet muuten kuin silloin, kun J on ollut luonani Jyväskylässä ja Lumi on ollut yksin kotona. Toki J:n pikkuveli käy hoitamassa Lumia silloin kun olemme poissa, mutta on hyvä, että automaattisumutin pitää huolen siitä, että terraariossa säilyy oikeanlainen kosteustaso.

Kaiken kaikkiaan Lumin uuteen terraarioon, terraarion alla olevaan pöytään, viherkasveihin ja tarvikkeisiin meni noin 800€, mutta säästimme todella paljon ostamalla tarvikkeita Faunattaren loppuunmyynnistä ja tekemällä muun muassa taustan itse terraarioon kookoskuidusta ja Finfoamista. Tämä terraario tulee myös todennäköisesti olemaan Lumin loppuelämän terraario, joten siihen nähden hinta ei ollut kovin kallis. Pystyimme hyödyntämään myös paljon asioita vanhasta terraariosta ja terraariossa olevat viherkasvit ovat säilyneet myös odotettua paremmin, joten niissä ei tullut tappiota muuten kuin saniaisten osalta.

…..ja tältä ne näyttävät nyt!
Etenkin neulavehka on alkanut rehottamaan.

Mikäli sinulla herää kysymyksiä terraarioon tai käärmeeseen liittyen, voit kysyä niitä täällä tai Instagramin puolella. Olen juuri pesemässä pyykkiä ja aloittamassa imurointia, jonka jälkeen teen pikaisen treenin kotona ja suuntaan suihkun jälkeen kuoronjohdon B-tutkintokonserttiin laulamaan koulumme harjoituskuoron kanssa. Vielä muutama viikko koulua ja sitten alkaa kesäloma. Ensimmäinen vuosi on mennyt todella nopeasti ja olen oppinut niin paljon uusia asioita, kuten koulussa tarkoitus onkin. Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille!

-Lauluope Nella

Don’t tell me you’re an animal lover if you only love the furry ones.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *