Haastattelusarja osa 2: opiskelua matkailuautossa 

Haastattelusarjani toisessa osassa haastattelen henkilöä, joka opiskelee tällä hetkellä toista vuotta diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomi-diakoniksi. Hän aloitti opinnot lähiopetuksessa, mutta siirtyi monimuotototeutukseen toisen vuoden syksyllä. Haastattelemani henkilö asuu matkailuautossa kumppaninsa kanssa, jossa hän viettää myös suurimman osan koulupäivistään, jotka toteutetaan etänä. Osa opinnoista on edelleen lähitoteutuksena, jolloin hän matkustaa kouluun käyttäen julkisia kulkuneuvoja.

Haastattelemani henkilö haluaa pysyä anonyyminä, joten en viittaa häneen edes nimikirjaimella kirjoituksessani.

Kerrotko hieman opiskeluhistoriastasi?

Peruskoulun jälkeen opiskelin kahdella eri ammattikoululinjalla, jotka jouduin molemmat keskeyttämään terveyssyistä. Lopulta aloitin logistiikan perustutkinnon opinnot, jotka suoritettuani aloin tekemään töitä kyseisellä alalla. Olen tehnyt myös jonkin verran hypnoterapiaopintoja, koska olin kiinnostunut aiheesta. Sen jälkeen hain diakonia-ammattikorkeakouluun ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään.

Miksi DIAK?

Olin vastikään tullut uskoon ja koin luontaista vetoa ihmisten auttamiseen. Diakonia-sosionomin opinnot tuntuivat siis luontevilta minulle.

Millainen hakuprosessi oli?

Hyvin yksinkertainen. Pääsykoe oli suhteellisen helppo, jos osaa englantia, matematiikkaa ja loogista päättelyä. Minulla oli myös matematiikan tutor, joka auttoi minua valmistautumaan pääsykokeeseen.

Millainen ensimmäinen opiskeluvuotesi päivätoteutuksessa oli ja mitä opintoihisi kuului?

Opintoja oli sekä sosiaalialalta että diakonia-alalta. Opinnot koostuivat teoriaopinnoista ja pakollisista kieliopinnoista. Ryhmätehtäviä oli myös paljon, jopa liikaa mielestäni. Vaikka päivätoteutuksessakaan koulua ei ollut joka päivä, koin sen silti todella raskaaksi. Tykkäsin kursseista, joissa sai olla luova tai kursseista joissa ei ollut juurikaan ryhmätehtäviä.

Miksi siirryit päivätoteutuksesta monimuotototeutukseen?

Koin monimuotototeutuksen itselleni stressittömämmäksi. Tykkään opiskella ja tehdä töitä etänä ja oman terveyteni vuoksi koin myös saavani helpotusta siitä, että pystyn suorittamaan opintojani etänä. 

Millaista on asua ja opiskella matkailuautossa?

Opiskelun kannalta hyvän nettiyhteyden ylläpitäminen on ollut haastavaa, mutta muuten koen sen äärimmäisen helpoksi. Autossa asuessa on ollut omanlaiset haasteensa, joita ei kohtaa talossa tai asunnossa asuessa, mutta auton tuoma vapaus on ollut sellaista, jota on osannut arvostaa todella paljon ja se antaa paljon liikkumavaraa. Autossa asuessa on osannut laittaa asioita tärkeysjärjestykseen enkä arvosta enää niin paljon materian haalimista, vaan ihmissuhteita. 

Koetko, että hypnoterapiaopinnoista on ollut hyötyä nykyisissä opinnoissasi?

En juurikaan. Ehkä se, että olen oppinut ymmärtämään vähän paremmin ihmisten käyttäytymismalleja.

Kenelle DIAK sopii?

Mielestäni DIAK ottaa hyvin huomioon erilaiset oppijat ja pyrkii auttamaan ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa, oli heidän tilanteensa mikä tahansa. DIAK pystyy joustamaan tarvittaessa ja uskon, että olivat ihmiset millaisia tahansa tai millaisissa elämäntilanteissa tahansa, niin he pystyvät opiskelemaan rauhallisin mielin DIAKissa.

Kenelle DIAK ei sovi?

DIAK sopii lähtökohtaisesti kaikenlaisille ihmisille.

Haluaisitko opiskella vielä lisää?

Ehdottomasti! Olen ihminen joka rakastaa uuden oppimista ja haluan tietää mahdollisimman monesta aiheesta enemmän. Koen, että opiskelijana pystyy helpommin säätämään aikataulut omaan elämään sopivammiksi. 

Mikä on ollut parasta koulussa?

Etäopiskelumahdollisuus, teoriaopinnot, vertaistuki, sekä se että pystyn suorittamaan opinnot omaan tahtiini.

Entä mikä on ollut huonointa?

Haluaisin suorittaa kursseja enemmän, mutta opintopisterajat tulevat vastaan. En myöskään koe opiskelijatapahtumia mielenkiintoisina.

Tarvitseeko DIAKiin hakijan olla uskossa?

Ei missään nimessä. DIAK painottaa itse sitä, että kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita taustastaan riippumatta. 

Mitä haluaisit sanoa sellaiselle henkilölle, joka pohtii sosionomi-diakonin ja pelkän sosionomitutkinnon välillä?

Jos ihmisläheinen työ kiinnostaa, niin ehdottomasti kannattaa hakea. Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja valmistuttuasi pääset tekemään työtä, jolla on tarkoitus. Jos myös kirkossa työskentely kiinnostaa, niin sosionomi-diakoni on siihen parempi valinta.

Ja tässä oli haastattelusarjani toinen osa! Jos haluat kuulla lisää asuntoautoelämisestä, niin voimme haastateltavan kanssa tehdä mahdollisesti siitä joskus erillisen postauksen.  Toivottavasti vastauksista oli apua Sinulle, joka olet miettinyt sosionomin opintoja. Seuraavaan kertaan!

-Lauluope Nella

To social worker working for others is not a job, it is a joy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *