Haastattelusarja osa 1: polkuopintoja pitkin konetekniikan insinööriksi

Tämä on ensimmäinen osa haastattelusarjaani, jossa syvennyn kunkin haastateltavan kanssa eri koulujen opintoihin ja niiden sisältöön. Tämä oli yksi ensimmäisistä ideoistani blogia aloittaessani, että pääsisin kirjoittamaan eri ihmisten tarinoita heidän opinnoistaan ja tutustumaan eri oppilaitoksiin ja aloihin. Vaikka blogini pääpaino on musiikissa, tulen haastattelemaan myös muiden alojen nykyisiä ja entisiä opiskelijoita, jotta niistä aloista kiinnostuneet voisivat mahdollisesti saada blogistani informaatiota koulutusalasta ja koulusta jonne he mahdollisesti ovat hakemassa.

Ensimmäisenä vieraana on poikaystäväni, jonka matka insinööriopintoihin on hieman erilainen kuin monella muulla alaa opiskelevalla. Taustatietona kerron, että poikaystäväni on samanikäinen kanssani ja hän on valmistunut vuonna 2014 Koulutuskeskus Salpauksesta sähkö- ja automaatioasentajaksi. Sen jälkeen hän meni armeijaan ja siitä suoraan työelämään. Vasta pari vuotta sitten hän alkoi ajattelemaan, että ehkä hän voisi lähteä opiskelemaan lisää korkeakouluun. Hän ei ollut kovin mielissään yhteishausta ja pääsykokeista, sillä niihin kuului pandemia-aikaan videotallenteen tekeminen, joka tuntui hänestä epämiellyttävältä. Hänen ystävänsä mainitsi polkuopinnoista ja kesällä 2022 teimme yhdessä poikaystäväni kanssa hänelle polkuopintohakemuksia.

Mitkä ihmeen polkuopinnot? Siihen vastaa haastateltavani.

Mitä tarkoittaa polkuopinnot?

J: Polkuopinnoissa opiskellaan ensimmäisen vuoden ammattikorkeakouluopintoja yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoita otetaan yleensä vain muutama kappale ja hakijoita on paljon. Polkuopintoihin haetaan touko-elokuu välillä ja niihin valitaan opiskelijat lähes aina nopeusjärjestyksessä. Joskus on poikkeuksia, kuten Turun Ammattikorkeakoulu, jonne piti kirjoittaa motivaatiokirje. Polkuopinnoissa on tietty opintopistemäärä, joka täytyy saada kasaan ensimmäisen vuoden kevääseen mennessä, jotta pystyy hakea tutkinto-opiskelijaksi. Polkuopintoihin pääseminen ei takaa opiskelupaikkaa tutkinto-opiskelijana, mutta polkuopiskelijana on hyvä mahdollisuus osoittaa oma osaaminen ja ansaita ahkeralla työllä ja hyvillä arvosanoilla paikka tutkinto-opiskelijana. 

Polkuopinnot vs. yhteishaku?

J: Polkuopinnot ovat hyvä tapa päästä kouluun ilman pääsykokeisiin lukemista, etenkin jos edellisistä opinnoista on lähemmäs kymmenen vuotta, kuten itselläni.

Kenelle sinun mielestä polkuopinnot sopivat?

J: Sellaisille ihmisille, jotka eivät halua lukea yksin pääsykokeisiin tai joille pääsykoetilanteet ovat stressaavia. Polkuopintoihin hakiessa pitää myös muistaa, että niitä ei lasketa täysipäiväisiksi opinnoiksi, joten niihin ei saa opintotukea. Polkuopintoja on monimuotona, päivätoteutuksena sekä verkko-opintoina, mutta opinnot ja eläminen on rahoitettava joko töissä käymällä tai esimerkiksi säästöillä.

Kuinka paljon polkuopinnot maksavat?

J: Hinnat ovat koulukohtaisia, mutta minun tapauksessani opinnot maksoivat 200€.

Minne kaikkialle hait ja mitä eri hakemuksissa vaadittiin?

J: Hain Centriaan ja Turun ammattikorkeakouluun konetekniikan insinööriksi, LABiin tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi ja XAMKiin sähkö- ja automaatioinsinööriksi. Centriaan ja LABiin riitti hakemuksen täyttäminen omilla tiedoilla, Turkuun piti kirjoittaa motivaatiokirje ja XAMKiin piti liittää hakemukseen ammattikoulun todistus sähkö- ja automaatioasentajan opinnoista.

Millainen ensimmäinen vuotesi oli ja mitä opintoihisi kuului?

J: Opintoihini kuului yleisaineita ja alaan liittyviä kursseja, mm. CAD-kurssi, valmistustekniikkaa, tuotantotaloutta, matematiikkaa, statiikkaa, kemiaa ja termofysiikkaa. Opiskelen monimuotona, joten käyn töissä samaan aikaan. Toisinaan päiväni venyivät hieman pitkiksi, kun töistä päästyäni menin heti tietokoneen äärelle oppitunnille. Matematiikka oli myös hieman haastavaa ammattikoulun matikankurssien jälkeen, mutta kaikesta selvisi kyllä.

Miten tasapainotat työn ja opiskelun?

J: Käyn töissä joka päivä ja työpäiväni ovat kahdeksantuntisia. Jos illalla on opintoja, jatkan suoraan työpäivän jälkeen tietokoneella oppitunnille. Suurimmaksi osaksi opetusta on tiistaista torstaihin neljästä puoli kahdeksaan. Työnantajani tarjoaa kaksitoista opiskelupäivää vuodessa palkallisena, jolloin voin pitää töistä vapaata ja keskittyä sinä päivänä täysipäiväisesti opiskeluun. Minulla oli esimerkiksi koulun puolesta kaksi laboratoriopäivää ja menin bussilla töiden jälkeen Kokkolaan. Yövyin hotellissa ja seuraavana kahtena aamuna menin koululle kahdeksaksi tunniksi. Sain koulupäivät kuitenkin palkallisina, sillä käytin niihin kaksi työnantajan myöntämää opiskelupäivää.

Miten ensimmäinen vuosi tutkinto-opiskelijana eroaa polkuopinnoista?

J: Toistaiseksi ei mitenkään. Toisaalta ensimmäisen vuoden todistuksella pyritään tutkinto-opiskelijaksi, joten suosittelen käymään ensimmäisen vuoden hyvin.

Oletko miettinyt opiskelevasi vielä lisää? Jos olet, mitä?

J: Mahdollisesti. Katsotaan millainen fiilis neljän vuoden jälkeen. Ehkä joku yliopistotutkinto kiinnostaisi.

Tuntuuko, että jäät opiskelijaelämästä paitsi monimuoto-opiskelijana?

J: Tiedän jääväni paitsi, mutta se ei haittaa minua. En edes kerkeisi käymään opiskelijatapahtumissa, kun käyn koulussa ja töissä samaan aikaan.

Miksi insinööriopinnot ja miksi juuri konetekniikka?

J: Koska työskentelen insinöörinä ja halusin saada insinöörin paperit. Konetekniikka siksi, että se liittyy työhöni, joten se oli luontainen valinta.

Mikä on kiinnostavinta koulussa?

J: Alaan liittyvät opinnot ovat mielenkiintoisia, etenkin sähkö- ja ohjaustekniikka.

Ensimmäisen vuoden todistus, jolla J haki tutkinto-opiskelijaksi

Siinä oli ensimmäinen haastatteluni haastattelusarjaa varten! Mainitsen vielä, että polkuopintoja katsellessani huomasin, että musiikkialalla on myös polkuopintoja. Muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulu tarjoaa polkuopintoja muusikon tutkinto-ohjelmaan, jossa paikkoja polkuopiskelijoille oli tänä vuonna yksitoista, joista ensikertalaisille seitsemän. Tampereella on musiikkiteatteripainotteinen muusikon tutkinto, joten jos sellainen kiinnostaa, mutta pääsykokeet jännittävät, niin ehdottomasti hakemaan vaan ensi vuonna! Musiikkipedagogin polkuopintoja on ollut ainakin aiempina vuosina Savonia-AMK:ssa sekä Oulun ammattikorkeakoulussa. Itselleni polkuopinnot eivät olleet tuttu käsite ennen kuin poikaystäväni kaveri ja hänen tyttöystävänsä kertoi niistä meille, joten uskon, että moni muukaan ei ole tietoinen tällaisesta vaihtoehdosta. Toivottavasti tämä teksti antoi vinkkejä tai ideoita polkuopintoihin hakevalle!

-Lauluope Nella

Scientists investigate that which already is; engineers create that which has never been.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *